
Dalsze informacje o żywności eko.
Od dynamicznego rozkwitu przemysłu spożywczego, który zaczął się w XX w., produkty spożywane przez nas na co dzień zaczęto nagminnie wypełniać przeróżnymi substancjami przedłużającymi ich żywotność. Jednakże wraz z rosnącą wiedzą konsumentów odnośnie tego, co spożywają i jak może to wpływać na ich samopoczucie, ostatnimi czasy coraz częściej szukają oni artykułów wyprodukowanych z żywności nieprzetworzonej.
Atuty przetworów ekologicznych
Żeby konkretny wyrób oferowany w Polsce mógł mienić się „eko”, musi sprostać kilku wytycznym. Żywność eko oraz artykuły z niej wytworzone muszą posiadać odpowiednie certyfikaty przyznawane przez desygnowane do tego instytuty. Fundamentalną jednakże cechą spożywczych wyrobów ekologicznych jest to, że użyte do ich przygotowania warzywa oraz owoce uprawiano z zachowaniem kluczowych norm rolnictwa ekologicznego. To oznacza, iż rolnicy nie wykorzystywali chemicznych środków protekcji roślin ani nawozów mogących negatywnie oddziaływać nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które także są zagrożeniem dla otoczenia. Niektóre wszak nawozy powodują zasolenie gleby czy zatruwają wody powierzchniowe, a natryski pół syntetycznymi pestycydami nieraz skutkują obumieraniem pożytecznych organizmów. Natomiast w efekcie ekologicznej uprawy warzywa i owoce cechują się wielokrotnie niższą zawartością azotynów, azotanów i metali ciężkich, a to znaczy, iż mniej tych niezdrowych substancji dostanie się do ciała ich konsumentów.
Zamawiasz ekologiczną żywność? Sprawdzaj uważnie informacje na etykiecie
Żywność eko jest poddawana nieprzerwanej kontroli na każdym etapie produkcji, w tym również w trakcie transportu oraz składowania. Co istotne, jeśli artykuł spełnia kryteria, jego producent obok rutynowych informacji m.in. o warunkach składowania, dacie zdatności do spożycia, kaloryczności czy wadze netto, kraju pochodzenia ingredientów, musi też obligatoryjnie wskazać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej ten produkt i zamieścić logo produkcji ekologicznej UE, a więc białe gwiazdki, które tworzą w kształt listka. Szukając żywności ekologicznej należy zatem czytać dokładnie etykiety produktów, a nabywając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy opublikował on na stronie sklepu informację o uzyskanych certyfikatach.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]