
Jeśli szukasz kapusty kiszonej bez konserwantów, koniecznie wejdź na https://tinyurl.com/yeuzx875.
Specyficzny smak białej kapusty kwaszonej jest integralną cząstką polskiej kuchni. Jest ona składową licznych potraw i przeciętny Polak stosunkowo często gości ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, gdyż kapusta kiszona to niezwykle zdrowa żywność.
Kapusta kwaszoną – czemu warto jeść?
Kapusta kwaszona, bądź kiszona, gdyż tych określeń używa się na zmianę, to jeden z tych artykułów spożywczych odkrytych w wyniku dążenia człowieka do znalezienia metody na wielomiesięczne składowanie pożywienia. Drobniutko posiekane główki białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez kilka miesięcy w efekcie poddania działaniu fermentacji mlekowej. Niegdyś jedzenie kiszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i składników odżywczych, których zdobycie podczas zimy było zdecydowanie trudniejsze aniżeli obecnie. A należy zaakcentować, że w kapuście kwaszonej jest mnóstwo substancji niezbędnych dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. To kapitalne źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy A, a także witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej dodatkowo właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze. W kwaszonce tej znajdują się również inne istotne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (jak B2, B6, B9). Oprócz tego, kiszona kapusta to źródło m.in. wapnia, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz fosforu. Równocześnie to żywność nie dostarczająca wielu kalorii, zatem poleca się jej konsumpcję osobom myślących o schudnięciu.
Kapusta kiszona – w pierogach i w surówkach
Kapusta kiszona na naszych stołach pojawia się jako przystawka do potraw, jak i jako najważniejszy ich składnik. Niegotowaną na ogół spożywa się ją w postaci surówki z posiekaną cebulą lub tartą marchwią, która współgra z potrawami z kartofli i ryb, a czasem na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To także artykuł, który rewelacyjnie harmonizuje z pieczarkami i czerwonym mięsem, stąd wykorzystuje się ją w nadzieniu do pierogów, łazanek i pasztecików. Naturalnie, bez kwaszonej kapusty nie istniałyby ukochane polskie dania jak góralska kwaśnica, kapuśniak albo bigos.
Właściwie każda rodzina ma własny sposób na kapustę kiszoną, lecz współcześnie sporadycznie przygotowuje się ją w domu, gdyż nie ma już konieczności gromadzenia pożywienia na zimę. Kiszoną kapustę w większych oraz małych woreczkach bez problemu znaleźć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Producenci mają w swoim asortymencie także kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]