
Dowiedz się więcej o soku z kiszonego buraka na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.
Od stuleci w polskiej tradycyjnej kuchni używa się kwaszonek. W ostatnich latach jednakże notorycznie wymienia się też ogromne własności prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, głównie z buraków i kapusty. To w zasadzie tzw. superfood, który teraz często dostępny jest na półkach marketów w alejkach z przetworami.
Eliminuje toksyny i działa grzybobójczo – sok z kiszonej kapusty
Prawdopodobnie każdy z nas w dzieciństwie spożywał sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie same kisiły kapustę podług rodzinnych przepisów, a po wykorzystaniu całej kapusty często dawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, wyjaśniając, że sok jest nadzwyczaj zdrowy, chociaż nie wszystkim smakuje. I to jest prawda! Sok z kiszonej kapusty to wspaniałe źródło witamin! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy PP, C, A oraz E, a także przeróżne minerały, jak magnez, żelazo oraz sód. Wiele osób miewa trudności z przystosowaniem się do kwasowego posmaku tego soku, jednakże powinnyśmy sięgać po niego systematycznie, bo usuwa toksyny z organizmu, wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, jest on bakterio- i grzybobójczy i wspomaga trawienie, a przez to może wspomagać proces odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, co wspiera odporność organizmu oraz zapobiega częstym przeziębieniom. Ze względu na zawarte w nim żelazo sok z kiszonej kapusty rekomenduje się także osobom, chorym na anemię. Rzecz jasna, nawet ze zdrowym napojem nie powinno się przesadzać – zaleca się spożycie maksymalnie 1 szklankę soku dziennie.
Gdzie nabyć sok z kiszonego buraka oraz innych warzyw?
Sok z kiszonych buraków jest kolejnym popularnym sokiem, który wykorzystujemy od lat do gotowania i który pijemy też jako zdrową przekąskę. W jego składzie znajduje się mnóstwo witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne i antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia odporność: obniża ciśnienie, pozytywnie wpływa na przemianę materii, a równocześnie wyostrza koncentrację. Chociaż buraki wyróżniają się pokaźną zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić cukrzycy. Nie poleca się jednak jego spożycia przez osoby borykające się z reumatyzmem albo schorzeniami nerek, a także kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią.
Jeśli nie masz możliwości, żeby przygotowywać soki z kiszonek samemu, możesz nabyć je w swoim markecie albo zamówić online na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki trzeba przechowywać w chłodzie.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]