
Dowiedz się więcej o soku z kapusty na https://superbutelki.pl/pl/c/Soki/118
Artykuły fermentowane po latach zapomnienia znów wróciły na nasze stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także nowe, do tej pory mniej lubiane owoce oraz warzywa. Kiedy mówimy o leczniczych walorach żywności poddanej fermentacji nie można nie wspomnieć też o napojach takich jak maślanka, kwas chlebowy czy rozmaitego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie są warte uwagi – pomagają w łatwy i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu organizmowi składniki niezastąpione dla jego prawidłowego działania.
Jakie składniki ma w sobie sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający multum związków oddziałujących korzystnie na nasze zdrowie. Najistotniejszym komponentem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z kapusty, ogórków czy inny kiszonek to również wspaniałe źródło witamin. Godna uwagi jest w szczególności duża zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie filiżanka tych soków ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek należy również pić z uwagi na obecność witamin z grupy B, witaminy E i K, a także znaczne nasycenie solami mineralnymi.
Dlaczego warto pić sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, ze względu na obecność bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz naszą odporność. Co więcej nagromadzenie witamin poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają objawy depresji, cukrzycy i szkorbutu, a także pomagają walczyć z przemęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak np. refluks lub wrzody żołądka. Wzmacniają one też apetyt i działają osłonowo w czasie terapii antybiotykami i pobudzają apetyt.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]