
Więcej o soli kłodawskiej na superbutelki.pl.
Związkiem chemicznym koniecznym do poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie cechy ma niejodowana sól kłodawska oraz sól himalajska? Z jakiego powodu należy ich używać w kuchni?
Sól himalajska – jakie mikroelementy zawiera?
Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która znakomicie podkreśla smak posiłków. Choć nieumiarkowane użycie soli może mieć niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozważne porcje (w granicach 6 g na dobę) są potrzebne dla poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek odpowiedzialny za podtrzymanie właściwego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska wydobywana ze pokładów mających ok. 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie wiele wartościowych pierwiastków i minerałów, m.in. cynk, potas czy wapń, a przy tym nie posiada niebezpiecznych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie. Sól himalajska doskonale uwydatnia smak dań i jest do kupienia zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w kuchni
Sól kłodawska niejodowana natomiast to substancja o wysokim poziomie czystości – zawiera ok. 97% NaCl i stanowi świetny do tradycyjnych kiszonek. Jest m.in. kopalnią wapnia, żelaza czy potasu, a więc składników potrzebnych do zachowania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, zatem nie traci swoich cech i jest bez trudu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie wykorzystywana nie tylko w branży gastronomicznej, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]