
Stal nierdzewna jest jednym z najbardziej stabilnych chemicznie stopów. Nie reaguje z kwasami, nie koroduje i nie traci swoich parametrów nawet w krańcowych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który przy kontakcie z powietrzem wydziela się ze stopu i tworzy na powierzchni niedostrzegalną warstwę. Zabezpiecza ona stal przed szkodliwym działaniem licznych substancji chemicznych, a także podnosi jej odporność na nieprzychylne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu obszarach przemysłu.
Zbiorniki stalowe dla przemysłu kosmetycznym
Z uwagi na to, że stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z związkami chemicznymi używanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są chętnie stosowane w tej branży. Służą one zarówno do przechowywania znacznych ilości gotowych mieszanek, jak i do prowadzenia procesów produkcyjnych. Wymienione wcześniej właściwości sprawiają, że zbiornik ze stali nierdzewnej jest również świetnym rozwiązaniem dla branży chemicznej oraz zakładów wytwarzających i przetwarzających paliwa.
Zbiorniki fermentacyjne w branży spożywczej
Zbiornik nierdzewny jest często używany w różnych przedsiębiorstwach z szeroko pojętej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych czy też zakładach przetwórstwa. W gorzelniach, browarach czy piekarniach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wykonane z tego materiału. Oferta podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników stalowych cieszy się powodzeniem w branży spożywczej w głównej mierze dlatego, że na takich naczyniach nie zbiera się osad, który sprzyja zakażeniu ich zawartości mikroorganizmami czy dzikimi drożdżami.